Diéták

Diéta vagy fogyókúra?

Sokan vannak, akik nem elégedettek önmagukkal, a külsejükkel vagy éppen betegség miatt, illetve annak megelőzése érdekében szeretnének változtatni az étkezési szokásaikon.

A plusz kilóktól a leggyorsabban mozgással és a táplálkozási szokások jó irányba történő megváltoztatásával lehet megszabadulni. Ennek érdekében kezdenek bele diétába vagy éppen fogyókúrába, de diétát követnek azok is, akik valamiféle betegségben szenvednek és diétáznak azok is akik nem szeretnének betegek vagy túlsúlyosak lenni.

Napjainkban egy kicsit összekeveredett a két kifejezés, bár mind a fogyókúrának, mind a diétának van testsúlycsökkentő és egészségmegőrző hatása.

Fogyókúra: alapja inkább a mennyiségi korlátozás. Mindig csak átmeneti megoldást és eredményeket nyújt. Ha a kúra végeztével visszatérünk a régi étkezési szokásainkhoz és inaktív élethez, a kemény munkával leadott kilók nagyon gyorsan visszatérnek. Megfogadjuk ugyan, hogy mostantól odafigyelünk arra mit eszünk, mozgunk rendszeresen, de ahogy telik-múlik az idő egyre kevesebbet foglalkozunk vele mi kerül az asztalra… és újra kigömbölyödve állunk a tükör előtt.

Diéta: olyan táplálkozási mód, aminek során bizonyos élelmiszerek, élelmiszercsoportok fogyasztása nem megengedett. Speciálisan összeállított étrend fogalmát takarja, nem jelent minden esetben fogyást. A jó diétára a kiegyensúlyozottság jellemző. A célja az egészség, a kívánt testsúly elérése. Egy jó diétával megalapozhatjuk az életmódváltást, mely nem megy egyik napról a másikra. Hosszabb időt vesz igénybe, mint egy drasztikus fogyókúra, de a hatása egy életre szólhat, az elért eredmény tartós lesz.