Bemutatkozás

Tapolca Város Önkormányzatának fenntartásában lévő Szociális és Egészségügyi Apaellátási Intézet pályázatot nyújtott be az “Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok a kistérségekben” című pályázati felhívásra. Az Új Széchenyi Terv keretében, 2013.07.01. és 2015.06.30. között megvalósuló “Egészségfejlesztéssel Tapolca kistérség lakosságáért” című, TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0009 kódszámú projektet az Európai Unió vissza nem térítendő 115 869 659 Ft összeggel, 100%-ban támogatja.

A Szociális és Egészségügyi Alapellátási Intézetet Tapolca Város Önkormányzata Képviselő-testülete alapította 1997.01.01-vel a szociális, egészségügyi és gyermekvédelmi alapellátási feladatok ellátására. A Szociális és Egészségügyi Alapellátási Intézetet, mint projektgazda stratégiai célja, hogy támogassa az Önkormányzatot abban, hogy Tapolca és kistérsége lakossága életszínvonala javuljon, és a működése során nyújtott magas minőségű szociális és egészségügyi szolgáltatásokon keresztül fenntartható módon az elérhető legtöbb társadalmi és egészséghaszonhoz juttassa Tapolca város és a Tapolcai kistérség lakóit.

A projekt célja, hogy a létrejövő, a kistérség lakosságának egészségfelfogását pozitív irányba elmozdítsa, ezáltal egészségesebb, aktívabb, termelékenyebb és hosszabb élethez juttassa. A célok eléréséhez az egészségfejlesztést helyezi előtérbe. A fejlesztés eredményeként hosszú távon létrejön az egészségfejlesztési szereplőket összefogó, szakmailag irányító szervezet, amely képes a rendelkezésre álló források és kapacitások hasznosulásának magasabb szintjét elérni, ezáltal a társadalomnak nagyobb egészségnyereséghez jutni.

A projekt megvalósítása eredményeként létrejön az Egészségfejlesztési Iroda (EFI), amely működésével egyrészt rendszeres és tudatos kockázat felmérési, szűrési tevékenységet végez, másrészt a kistérség egészségfejlesztési (kiemelten az alapellátási) szereplői prevenciós tevékenységeinek támogatásával, működésük összehangolásával, együttműködések létrehozásával (egymás közt, valamint a szakmai irányító szervek, helyi döntéshozók bevonásával) erősítik meg a kistérség egészségfejlesztését.

A projekt eredményeként 24 hónap alatt hatékony, a partneri együttműködésekben rugalmas szervezetek hálózata jön létre és a projekt során szervezett programokon keresztül bevonásra kerül a tapolcai kistérség 13 ezer lakója.