Futás, gyaloglás

2019. március 01.

Futás, gyaloglás – 2019. március 01.

Ki ne tudna kifogást találni arra, miért nem mozog rendesen. A leggyakoribb alibik között a pénz- és időhiány szerepel. Megmutatunk néhány olyan mozgásformát, amelyhez könnyen és költséghatékonyan hozzájuthat bárki.

A futás

A futás mindenki sportja, nemcsak a nagy tehetségeké. Futni egyedül is jó, mert zseniális ötletek juthatnak közben a futó eszébe. Ugyanakkor jó társakkal együtt futni is, mert ha várnak a sarkon a megbeszélt időben, akkor nem halogatjuk a futóedzést napról-napra. A futás a fogyókúra szempontjából az egyik leghatásosabb mozgás.

A gyaloglás

A gyaloglás a legegyszerűbb helyváltoztató mozgás, valamint a legolcsóbb közlekedési eszköz. A rendszeres testedzés legkönnyebb testmozgása ez.

Ajánlható mindenkinek kortól függetlenül, aki hosszú évek óta nem sportol. Annak is, aki talán még testnevelésből is felmentett volt, de nem szív- és keringési betegség miatt és tökéletes mozgásforma a túlsúlyosaknak is.

Kezdésnek elegendő napi 20-30 perc gyalogjárás: például hazafelé a munkahelyről vagy vacsora után a környéken. Aztán nő az edzettség – ez esetben állóképesség – és egyre hosszabb ideig végezhető ez a testmozgás is.

A gyaloglás üzenetei:

 • Gyalogolni mindenki tud.
 • Gyalogolni mindenütt lehetséges.
 • Gyalogolni bármely életkorban elkezdhető.
 • A gyaloglás olcsó sport és társas is lehet.
 • A gyaloglás az egyik legkevésbé sérülésveszélyes sportág.
 • A rendszeres gyaloglással – és megfelelő táplálkozással – csökkenthető a testsúly.
 • A gyaloglás során a törzs a talajhoz képest lehetőleg függőleges legyen.
 • A karok mozgása ellentétes a lábak mozgásával.
 • A lábfejek egyenesen, előre néznek.
 • Ha gyorsaságra törekednek az amatőr gyaloglók, akkor a talajfogás sarokkal és nyújtott térddel történik, mint a versenygyaloglás sportmozgásakor.

Tanácsok

 • Bármely sportág sportmozgását „birtokolni” szükséges, hogy a minimális, 180 mínusz az életkor percenkénti pulzusszámmal legalább félóráig történjen az edzés, a játék.
 • A régen már űzött sportágak felelevenítése gyorsan megy, de itt is fontos az első 2-3 héten a fokozatosság.
 • Nem vagyunk egyformák, van, aki könnyebben, gyorsabban tanul, jobban alkalmazkodik, mint mások.
 • Szükséges a 10 perces általános bemelegítés, azaz a testi és lelki ráhangolás, és ezt követően a sportági speciális bemelegítő gyakorlatok 5-10 percig az edzés elején.
 • A sportolás utáni levezetés is fontos, ne álljunk „csikorgó fékkel” a zuhany alá.

Speciális sportolási lehetőségek

Például a helyben futás, az egyéni gimnasztika vagy torna, a hétvégi kirándulás vár foglalással együtt, a lépcsőn járás lift helyett, az ugrókötelezés, az intenzív kerti munka és a súlyzózás mind végezhető testmozgás az akaraterőben gazdag „hős”-nek. Mindegyik testmozgás esetén a fokozatos terhelésű kezdés és a rendszeresség fontos alapelv. A testtömeg esetleges gyors növekedésének megelőzésére kétnaponta szükséges a 30-40 perces testmozgás a felsoroltakból. Sőt a kerti munka legalább 2-3 órás legyen lendületes tempóban (folyamatos evés-ivás nélkül).

Plusz egy (+1) tanács az előzőekhez

A sportág kiválasztása után kérdezze orvosa véleményét és kérje testnevelő, edző, sporthoz értő ismerőse vagy barátja tanácsát az első hetek terhelésekor. Legyen közösen írt, személyre szóló edzésterve, amely alapján teljesíti testedzéseit. Írjon magának röviden edzésnaplót, akár a határidőnaplóba. Elegendő az időtartam, a közérzet és az időjárás jelzése.

Nem baj, ha elfárad a testedzés után, de ne fáradjon bele! Jó sportolást!

Kerekezz Velünk!

2017. május 06.

Kerékpártúrán járt az EFI.

A Tapolcai Újságban összefoglalót olvashatnak programunkról.

 

tapolcai_ujsag_20170505

A mozgásról általában

2016. július 21.

A mozgás az ember alapvető igénye és szükséglete. A mozgással ellensúlyozhatjuk az egyoldalú testi-szellemi terhelést. Testedzés hatására javul az állóképesség és az izomerő, azaz a fizikai képességek, biztosítva ezzel a szervezet jobb munkavégző- és teherbíró képességét. 😀  A rendszeres testmozgás hatására kedvezően alakulnak a szervezet biológiai funkciói: az immunrendszer erősödik, a szív- és keringési rendszer, a légzőrendszer alkalmazkodik a terheléshez, javul az alapanyagcsere, csontjaink, izmaink, izületeink állapota. Megjelenik az egészségesebb táplálkozásra való igény és nem utolsó sorban, csökkenti a stresszt, 😀 pozitív személyiségformáló hatása van.

HOGYAN ÁLLJUNK NEKI?

A rendszeres testedzés szokásunká váljon, nem egyszerű. Mindenki számára világos, hogy akaraterőre szükség van… A legtöbb esetben elkezdjük az edzéseket, megfogadjuk, hogy majd most minden más lesz és semmi nem tántoríthat el… olykor még túlzásokba is esünk -túl nagy célt választunk, túl sokat vállalunk, nincs elég motiváció illetve megerősítés. (Jajj édesem, minek edzzel ennyit, nekem jó vagy így is… ez ismerős, UGYE?) Aztán kimarad egy alkalom, mert a főnök azt mondta, sürgős a projekt, aztán kimarad a következő, mert a gyereket nem tudtuk lepasszolni… és sorban jönnek a kibúvók, melynek eredményeként örök újrakezdők leszünk.   😥

Akkor végül is hogyan?

Legyen cél, ami egyszerű, mérhető… azaz elérhető!

Legyen valaki, akinek beszámolhatunk apró sikereinkről… lehetőleg ne egy inaktív ismerősünket válasszuk… legjobb egy hasonló elhivatottsággal rendelkező edzőtárs…

Ne szégyeljünk segítséget kérni!

Próbáljunk ki minnél több mozgásformát!

Legyünk mértékletesek! Nem kell egyből maratont futni vagy ironman versenyen részt venni.

Ha komoly súlytöbblettel rendelkezik valaki, kezdetben inkább sétáljon. Ez egy kedvelt és egyszerű megoldás hiszen tempója, ideje folyamatosan adagolható. Fokozatosan szoktassuk testünket a mozgáshoz!

 

 

Újabb napi mozgás

2016. június 20.

“A kiváló egészség átlagosnál nagyobb erőfeszítést kíván” /A.Hoffman/

 A tapolcai Egészségfejlesztési Iroda által kínált mozgásformák:

 • Jóga: Egyre többen választják ezt a mozgásformát a testet gyógyító, lelket építő és elmét nyugtató hatása miatt. Mindennapos gyakorlása javítja az egészséget, jó közérzetet teremt. Erőssé és kitartóvá tesz, növeli az izületek mozgékonyságát, erősíti az izmokat, javítja a tartást.  A különböző légzőgyakorlatok növelik a tüdő kapacitását, a vér oxigénnel való telítettségét. A jóga segít megőrizni az ideális testsúlyt, a meditáció oldja a stresszt, a lelki feszültséget. Nagyobb lelki békét, belső kiegyensúlyozottságot teremt.
 • Zumba: “Testnek és léleknek”… Jótékony hatása kiterjed az egész testre. A könnyen elsajátítható mozdulatoknak, követhető lépéseknek és táncmozdulatoknak köszönhetően testünk minden izmát megmozgatja. A kardió alapú edzés a szívizmokat is rendesen megdolgoztatja. A lassú és gyors ritmusok, a koreográfiákba rejtett aerobic mozdulatok kombinációjával erősíti és formálja a testet. Jótékony és élénkítő tulajdonságai mellett a lélekre is pozitív hatással van. Kikapcsol, szórakoztat… kortól, nemtől függetlenül.
 • Pilates: Eltér a hagyományos edzésformáktól. Olyan izmokat is megmozgat, melyeket más edzések alkalmával nehéz kivitelezni. Kíméli a gerincet, nemtől kortól függetlenül, mindenki számára segítséget jelent. A speciálisan felépített gyakorlatsorok az egész izomzat egyenletes és harmonikus erősítését szolgálja, emellett a testtudat kialakítását is elősegíti.
 • Funkcionális tréning: Egyes sportformák egyoldalúan terhelik meg az izomzatot, a funkcionális gyakorlatokkal minden izmot átmozgatunk. Helyreállnak a rosszul beidegződött mozdulatok, javul az állóképesség, alakot formál. Fejleszhető vele az erő, hajlékonyság, gyorsaság. Intenzív szív- és érrendszeri edzést biztosít. Az egyensúlyi helyzet kialakításáért felelős izomcsoportok edzéséhez különbféle eszközök kerülnek bevetésre.
 • Gyógytorna: A gyógytorna segít regenerálni és edzésben tartani a törzs izmait, korrigálni a kezdődő deformitásokat. Nagy hangsúly van az ízületek védelmén. Nem csak azok esetében hatékony, akik már nehezen mozognak vagy rehabilitációs mozgásra van szükségük. Alkalmazásával sok mozgásszervi megbetegedés, – gerincprobléma, – csontritkulás is megelőzhető.
 • Kondicionáló torna: Egyszerűen koreografált, jól követhető óratípus, ahol az erő és az állóképesség egyaránt fejleszthető. 10-15 perc intenzív bemelegítés után következik az egyes izomcsoportok előkészítése a fokozott terhelésre. Az óra alatt bármelyik kondicionáló eszköz használatba kerülhet – kézisúlyzó, steppad, gumiszalag stb. -, hogy az izmokat kellő impulzusok érjék. Izomcsoportonként 2-3 gyakorlat végrehajtására kerül sor, különböző kiindulási helyzetből.