Halas receptek

2016. augusztus 16.

Tejszínes halfilé szélesmetélttel (4 személyre)

Hozzávalók: 50 dkg halfilé; 4 dl tejszín; fél póréhagyma; 1 dl fehérbor, kakukkfű; étkezési keményítő; só, bors, citrom, napraforgó olaj; 30 – 40 dkg szélesmetélt

Elkészítés: Halat csíkokra szeljük, felkarikázzuk a póréhagymát. Az olajon megfuttatjuk a hagymát, majd rádobjuk a halcsíkokat. Sózzuk, borsozzuk és ráteszünk egy – két csipet kakukkfüvet. Mikor már szépen kifehéredett, átfőtt, átsült a halunk, felöntjük a borral és a tejszín 3/4-vel. Ezzel is főzzük egy kicsit, nem kell sokáig, mert a hal hamar szétesik. Közben kifőzzük a tésztát. A maradék tejszínt a keményítővel összekeverjük, behabarjuk az ételt. Ha túl sűrű lenne, a tészta főzővizéből rakjunk hozzá. Ízlés szerint facsarhatunk hozzá egy kis citromlevet. Óvatosan keverjük össze a tésztát a hallal, nehogy széttörjön. Jó étvágyat!  😀 

Spenótos tészta halfilével 

Hozzávalók: 500 g tészta (penne); 250 g spenót; olaj; fokhagyma; tejszín vagy tej; 1 csipet bors, 1 csipet őrölt szerecsendió; 2 db halfilé; 1 – 2 ek olivaolaj; só; reszeltsajt – (kicsit lehet bolondítani sajtmártással)

Elkészítés: A halfiléket besózzuk, állni hagyjuk, majd serpenyőben olivalolajban puhára pároljuk. Majd fedőt levéve kicsit pirítjuk mindkét oldalát. Kifőzzük a tésztát, majd elkészítjük a spenótot. Zúzzuk össze a fokhagymát. A spenótot kicsit süssük meg kevés olajon, majd adjuk hozzá a fokhagymát. Tovább főzzük, kevergetjük. Hozzáöntjük a tejszínt vagy tejet, sózzuk, borsozzuk. Tegyünk bele egy csipet szerecsendiót is. Vágjuk fel a halat apró darabokra és keverjük hozzá a spenótmártáshoz. Tésztával tálaljuk. Reszelt sajttal megszórjuk. Készíthetünk sajtmártást hozzá. 

Csőben sült spenótos hal

Hozzávalók: 10 dkg Rama Classic; 1 csomag Knorr Sajtszósz alap; Delikát ételízesítő; 20 dkg leveles spenót; 2,5 dl tejszín; 60 dkg tengeri halfilé; 2 db nagy paradicsom; 2 db aprított fokhagyma gerezd; őrölt bors; 10 dkg reszeltsajt

Elkészítés: A paradicsomokat forrásban lévő vízbe dobjuk, 1 perc után kivesszük és jeges vízbe mártjuk. Lehúzzuk a héját és felszeleteljük. Egy tűzálló tálat kikenünk margarinnal, beletesszük a halfilé felét, ízesítjük Delikáttal, borssal. A következő réteg a spenótlevél fokhagymával, rá a paradicsom fele. Rátesszük a hal másik felét. Az alapot elkeverjük a tejszínnel, a halra öntjük, rá a paradicsom másik fele. Reszelt sajttal megszórjuk, rámorzsoljuk a maradék margarint. Előmelegített sütőben 200 fokon sütjük 20 percig, míg szép aranybarna lesz.