Krémek, pástétomok

2016. augusztus 16.

Sajtkrémes szezámmagos cukkinikrém (4 személyre)

Hozzávalók: 30 dkg cukkini lereszelve; 3 gerezd fokhagyma; 1 ek olivaolaj; 5 dkg tömlős sajt vagy krémsajt; 1 dkg vaj; 1 dkg fetasajt; 1 dkg majonéz; 1 dkg pirított szezámmag; só, bors, petrezselyemzöld aprítva ízlés szerint

Elkészítés: A cukkinit lereszeljük. 2 gerezd fokhagymát elkezdünk hevíteni az olajon és kb 1 perc után hozzáadjuk a reszelt cukkinit. Folyamatosan kevergetve kb. 5 percig pároljuk. A tűzről levéve hozzáadjuk a maradék fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és hozzákeverjük a petrezselyemzöldet is. A párolt cukkinit lecsöpögtetjük, felét turmixoljuk a sajtokkal, vajjal, majonézzel… majd hozzákeverjük a maradék lecsöpögtetett cukkinihez. A szezámmagot szárazon megpiritjuk és a krémhez adjuk… Piritóssal, idényzöldségekkel fogyasztjuk.

Kukoricás tökmagpástétom (4 személyre)

Hozzávalók: 0,5 kg tökmag; 40 dkg mirelit kukorica megfőzve; 12 dkg fokhagyma; 2 csokor petrezselyemzöld; 2,5 dkg méz; 1 citrom; 1,2 dl olivaolaj; víz (a kukotica főzőleve), só

Elkészítés: Az összes alkotóelemet turmixgépbe tesszük, kenhetővé, krémesállagúvá turmixoljuk. Piritóssal, idényzöldségekkel fogyasztjuk.

Fűszeres kukoricapástétom (4 személyre)

Hozzávalók: 10 dkg mirelit kukorica felfőzve, langyosra hűtve; 1 ek olivaolaj; 2 gerezd fokhagyma; kis csokor snidling; só

Elkészítés: A snidling kivételével mindent összeturmixolunk – tanácsos botmixerrel dolgozni – ízlés szerint sózzuk, apróra vágott snidlinggel megszórjuk. Piritósra kenve fogyasztjuk.

Sárgarépakrém (4 személyre)

Hozzávalók: 15 dkg sárgarépa megpárolva; 2 – 3 ek főzővíz (répa párolásából); 5 dkg tofu vagy ricotta; kis csokor petrezselyem; só

Elkészítés: A feldarabolt sárgarépát megpároljuk, majd a többi hozzávalóval pépesítjük. Piritóssal fogyasztjuk.