Vitaminok

A vitaminokról általában

A vitaminok olyan szerves vegyületek, melyek nélkülözhetetlenek szervezetünk számára és nem helyettesíthetőek. Többségüket az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért táplálkozással kell fedezni. Amennyiben ez nem működik a napi mennyiséget táplálékkiegészítők segítségével vihetjük be a szervezetbe. Ez azonban nem azt jelenti, hogy az étrendünkből kihagyhatjuk a vitaminokbna gazdag alapanyagokat. A vitamin felvétel optimális módja tehát az érett friss zöldség és gyümölcs, de ne hagyjuk figyelmen kívül a gyógy- és fűszernövényket sem!

A vitaminszükséglet sok mindentől függ, nemtől, életmódtól, táplálkozástól, anyagcserétől… A vitaminigény emelkedhet bizonyos esetekben: stressz, terhesség, időskor, fokozott fizikai és szellemi munka, betegség során. 

A vitaminok többféleképpen csoportosíthatók. A leggyakoribb a vízben oldódó – zsírban oldódó. a vízben oldódó vitaminok fel nem használt része kiürül a vizelettel, míg a zsírban oldódóak hosszabb ideig elraktározódnak. 

Vízben oldódó vitaminok: B1; B2; B3; Folsav (B4); B5; B6; B12; H; C 

Zsírban oldódó vitaminok: A; D3; E; K1; K2

A vitaminok mellett fontos szerepük van az ásványi anyagoknak, nyomelemeknek. Nélkülük a szervezetünk nem tudja beépíteni, felhasználni a vitaminokat. 

Ásványi anyagok, nyomelemek, azaz makro és mikroelemek: Kalcium, Kálium, Magnézium, Natrium, Jód, Foszfor